Mesir Macunu

Mesir Macunu

Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim’in eşi, Muhteşem Süleyman olarak tarihe geçen Kanuni Sultan Süleyman’ın Annesi Hafsa Sultan Manisa’da iken bir ara hastalanır. Hastalığına çare bulunamayan Sultan’ın yaptırdığı Sultan Camii Medresesinin başına getirilen Merkez Efendi bikri ve baharatların karışımından oluşan bir macun hazırlar. 41 çeşit baharat karıştırılarak hazırlanan bu macunu yiyerek sağlığına kavuşan Hafsa Sultan hastalara bu macunun verilmesini ister.

Halktan gelen isteğin artması üzerine, kâğıtlara sardırılan macunun kendi yaptırdığı Sultan Camii’nin kubbe ve minarelerinden halka saçılmasını buyurur. Halk her yıl 21 Mart günü Sultan Camii’nin önünde kendiliğinden toplanır ve böylece Manisa Mesir Şenlikleri doğmuş olur. (1539)

O günden bu güne onbinlerce insan Sultan Camii etrafında toplanır, doğanın uyanışının, baharın gelişinin, bereket ve bolluğun başlangıcının sevincini yaşar. Günümüzde şenlikler sırasında uygulanan program uyarınca çeşitli kültürel ve sportif faaliyetler sergilenmekte, açılan Mesir Sanayi Fuarı’nda ilimizin iktisadi ve sosyal yaşantısına canlılık getirilmektedir. Anadolu’muzun en köklü geleneğine sahip çıkmak, yaşatmak amacıyla 1959 yılında kurulmuş olan Derneğimiz, Manisa’yı ve Mesir’i tanıtmak amacıyla Uluslararası Manisa Mesir Festivali organizesinde görev alarak, Manisalılara hizmet sunmaktadır.

Mesir Macunu Terkibinde Kullanılan Bazı Bitki ve Baharatları

Tarçın, Karabiber, Yenibahar, Karanfil, Çörek otu, Hardal tohumu, Anason, Kişniş, Zencefil, Zerdeçal, Hindistan cevizi, Rezene, Kebabiye, Sinameki, Sarıhalile, Vanilya, Darı fülfül, Kakule, Havlıcan, Hıyarşembe, Safran, Kimyon, Kuş burnu, Mürsafi, Meyan balı, Zulumba, Limon kabuğu, Portakal kabuğu, Deve dikeni tohumu, Keten tohumu, Keçiboynuzu, Haşhaş, Isırgan tohumu, Akbiber, Üzüm çekirdeği, Hayıt tohumu, Kurutulmuş biberiye, Funda yaprağı, Melisa otu, Karahalile, Hibiskus