479.Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı
UNESCO tarafından Somut Olmayan Dünya Kültürel Miras listesinde yer alan ve bu yıl 479.’su düzenlenecek Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Valilik Brifing salonunda yapılan toplantıya Vali Ahmet Deniz, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak, Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık ile diğer ilgililer katıldı.
479. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali bu yıl 23-28 Nisan 2019 tarihleri arasında kutlanacak. 21 Mart 2019 tarihinde Nevruz Bayramı’nda karma töreni yapılacak. 28 Nisan 2019 Pazar günü Sultan Camii kubbe ve minarelerinden, evlerin balkonlarından olmak üzere 45 noktada 6 ton mesir macunu halka saçılacak. Manisa Büyükşehir Belediyesi bu yıl festival için 2 milyon TL, Şehzadeler Belediyesi ise 200 bin TL bütçe ayırdı.
Toplantıda Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak festival hakkında sunum yaptı. Sudak, Manisa için önemli bir gelenek olan Mesir Macunu Festivalinin bu yıl daha coşkulu geçeceğini söyledi.
Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, bu yıl 40-45 noktada 6 ton mesir macununun halka saçılacağını dile getirdi.
Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, “Mesir macunu Manisa açısından son derece önemli. Bizim kadim medeniyetimizin merhamet merkezli olduğunun göstergesi olması açısından da çok önemli. 479 yıl önce gerçekleşen bir hadise bugün dahi devam ediyor. Bu şehrin tanıtımı, turizmi açısından büyük bir değerdir” dedi.
Mesir’in yaklaşık 479 yıldır eski Osmanlılardan kalan bir etkinlik olduğunu söyleyen Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, UNESCO kapsamında uluslararası düzeyde yerini alan bir festival olduğunu belirtti. Başkan Ergün, “Yurtdışından katılımların sağlandığı, kardeş şehirlerin katılım sağladığı, 500’ün üzerinde çeşitli ülkelerin ulusal halk dansları ekiplerinin ağırlandığı, çeşitli aktivitelerin yapıldığı, kültürümüzü tanıtma düzeyinde geliştirmeye çalıştırdığımız bir festivalimiz. Saçım günü yüzbinlere yakın katılımın olduğu bir etkinlik. Geçtiğimiz birkaç sene içinde çeşitli sebeplerden dolayı gerekli katılımı sağlayamadık, coşkuyu yaşatamadık. Manisa’nın tanıtımına büyük katkı sağlayan bu festivali seçimlerin ardından 23-28 Nisan tarihlerinde yapacağız. 28 Nisan Pazar günü yapılacak olan saçım ile de festivali noktalayacağız. Komitedeki arkadaşlarımız çalışmalarını devam ettiriyorlar. Katılım ve elçilikler kapsamındaki ziyaretleri de önümüzdeki hafta gerçekleştirecekler. Valilik, Manisa Büyükşehir Belediyesi, Şehzadeler Belediyesi veya dernek olarak düşünmememiz lazım. Manisa’daki STK’ların, OSB’nin, ticaret ve esnaf odalarının bu kapsamda festivali sahiplenmesi gerektiğine inananlardanım” dedi.
Vali Ahmet Deniz de daha önce televizyonda izlediği festivali bu yıl ilk kez Manisa’da yaşayacak olmaktan dolayı heyecanlı olduğunu belirterek, Mesir Festivalinin 479 yıldır devam eden muhteşem bir gelenek olduğunu söyledi. Geçmişi bilmeden geleceği inşa etmenin mümkün olmadığını ifade eden Vali Deniz, Festivalde tarihimizi, geçmişimizi yeniden yaşayacağımızı kaydetti. Gelecek kuşaklara da bu güzel etkinliklerin aktarılacağına işaret eden Vali Deniz, “Bütün kurumlarımızın işbirliği, gönül birliği var. İnşallah bu yıl da aynı heyecanla, coşkuyla Manisa’mıza yakışır bir şekilde festivalimizi tamamlayacağız. Manisa deyince iki şey aklımıza geliyor, birisi şehzadeler şehri olması, diğeri mesir. Festivalle mesiri tanıtırken aynı zamanda şehrimizi, kültürel değerlerimizi tanıtıyoruz ve değerlerimize sahip çıkıyoruz. Ben hem mesir karmayı hem de saçmayı heyecanla bekliyorum. Valiliğimizin koordinesinde, bütün kuruluşlarımızın işbirliğiyle inşallah sıkıntısız, kazasız, belasız, coşkulu, heyecanlı bir festival yaparız” diye konuştu.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri ilk mesir macununu gazetecilere saçtı.